Barion Pixel

Mi fán terem? Az anyanyelvi kompetencia

 „A magyar nyelvből készített központi írásbeli vizsgatesztek elsősorban nem tantárgyi, lexikális tudást mérnek, hanem azokat az eszköztudás körébe tartozó képességeket és készségeket, amelyek a középiskolában való eredményes továbbtanuláshoz szükségesek.”

Részlet az Oktatási Hivatal felvételi tájékoztatójából

A magyar felvételi feladatai 3 nagy csoportra oszthatók:

Nyelvtani ismeretek

Tanulás
  • megtanulható
  • tanulás után könnyen alkalmazható
  • az iskolai tananyagra épül

Anyanyelvi kompetenciák

Mindennapi használat
  • tankönyvből nem megtanulható, de fejleszthető
  • tankönyvből nem megtanulható, de fejleszthető
  • nyelvi fordulatok, szókapcsolatok, szórejtvények, szólások, közmondások

Szövegértés, fogalmazás

Stratégia és gyakorlat
  • az anyanyelvi kompetencia speciális területe
  • sikeres teljesítéséhez megfelelő stratégia alakítható ki

Ha az elmúlt évek magyar felvételi feladatlapjait elemezzük, akkor az 50 pontból 20 pontot tesz ki a szövegértés és fogalmazás. Ezek is nyelvi kompetenciák, amikre gyakorlással, és megfelelő stratégiával jól fel lehet készülni

A maradék 30 pontnak csupán a felénél van szükség nyelvtani vagy irodalmi ismeretekre, amelyek akár tankönvből is megtanulhatók, a másik 15-16 pont azokat a nyelvi kompetenciákat méri, ami csak mindennapi használattal és folyamatos gyakorlással sajátíthatók el.

Mik is ezek a feladatok, amelyek megoldásához speciális nyelvi kompetenciák szükségesek?

Hogyan fejleszthető ez a fajta anyanyelvi kompetencia?

Rengeteg gyakorlással és megfelelő stratégiával!

Érdemes gyors, kvíz-jellegű kérdésekkel gyakorolni, amikből egyszerre nagyobb mennyiséget is meg tud oldani a felvételire készülő gyermek. 

Ezek a gyakorlatok nem csak abban segítenek, hogy megfelelő jártasságot, magabiztos gyakorlatot szerezzen a feladatok gyors kitöltésében, de behuzalozza az agyat az ilyen típusú kérdések megválaszolására, az állandósult szókapcsolatok megfelelő lenyomatot hagynak a memóriában.  Emellett van egy járulékos előnyös hatása is: hatalmas szóanyaga miatt a szókincset is bővíti, ami előnyt jelent majd a fogalmazásnál, vagy a szóbeli felvételin is.

Érdemes időben elosztani, és a felvételiig folyamatosan gyakorolni ezeket a feladatokat, edzeni az agyat. A fejlődést abban lehet lemérni, hogy a gyermek egyre gyorsabban, könnyebben adja meg a válaszokat. Nem kell elkeseredni, ha eleinte lassabban, nagyobb hibapontokkal dolgozik, a legfontosabb a folyamatos, kitartó gyakorlás. Egy idő után észre fogja venni a gyerek,  hogy a megfelelő jártasság megszerzesével egyszerűen előbukkannak az agyából az állandósult szókapcsolatok, bővül a szókincse, a szólások, közmondások már ismerősen fognak csengeni.

Az eTalonSchool csapata kidolgozott egy tisztán online felkészítő kurzust is eTalOnline néven. Ennek része egy olyan online gyakorló tananyag, amivel a fent említett anyanyelvi kompetenciák sikeresen fejleszthetők. 

Kiszámoltuk, az Anyanyelvi kompetencia-fejlesztő kurzusunk több mint 500 összetett kvízkérdést, így 1200-nál is több rejtvényt taratalmaz!

És még egy tipp!

Mivel a kérdések érdekesek, fejtörést, jó ötleteket igényelnek, néha nem is könnyűek, lehet alkalmanként ezeknek megfejtése jó családi program is!

Szülőként vegyetekegyetek ti is részt a tesztek kitöltésében, a rejtvények megfejtésében. Így a felkészülés egy része vidám családi társasjáték is lehet.

A szerzőről

A magyar felvételi előkészítő tananyagának kidolgozója és oktatója Szentesi Kata tanár kolléganőnk, akinek több éves tapasztalata van a diákok felvételire való felkészítésében.

„Ha együtt tanuljuk a magyart, rájössz, hogy mindent tudsz már a felvételire, csak megfelelően kell az ismereteidet rendszerezni. De ha eddig valami homályos is volt, most velem az is biztosan kitisztul! Tudom, hogy milyen feladatok okoznak neked nehézséget, a videókban megtanítom ezeknek a gyors és zseniálisan egyszerű megoldását is. „